Program dla szkół

Od września 2017 r. został uruchomiony w Polsce unijny „Program dla szkół”, który zastąpił dotychczasowe programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
W ramach programu w roku szkolnym 2017/2018 uczniowie otrzymują bezpłatnie: owoce, warzywa i soki oraz mleko i produkty mleczne.

Program ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych poprzez udostępnianie im mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw, tak, by od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety, pokazuje uczniom skąd wspomniane produkty pochodzą, jak są uprawiane i produkowane.

Od roku szkolnego 2017/2018 wszystkie szkoły podstawowe mogą brać udział w nowym „Programie dla szkół”, dzięki któremu ich wychowankowie uczą się prawidłowych nawyków żywieniowych, a w szczególności poznają walory diety bogatej w owoce, warzywa oraz mleko i produkty mleczne.

W nowym programie uczestniczą dzieci  z  klas I–V szkół podstawowych.
W roku szkolnym 2017/2018 w programie uczestniczyło około 1,8 mln uczniów, którzy otrzymywali bezpłatnie w każdym z 10 tygodni danego semestru co najmniej 4 porcje owoców i warzyw oraz co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Aby zwiększyć atrakcyjność i skuteczność projektu rozszerzono katalog produktów, tak aby dzieci miały możliwość poznać i polubić nowe smaki. Program kreuje prozdrowotne postawy i zachowania uczniów, dlatego są im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:

  • owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidorki, kalarepa) oraz soki owocowe, warzywne i mieszane,
  • mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.

 

 

Więcej: