Przepis na Chipsy warzywno-owocowe

Chipsy warzywno-owocowe

Lubisz czasem sobie coś pochrupać? Świetnie! Zamiast tłustych i słonych chipsów ziemniaczanych wybierz te, przygotowane z marchewki, buraka, jabłka, a nawet gruszki. W sklepach można kupić je już gotowe, zapakowane w kolorowe torebki. Jest to świetne rozwiązanie, gdy ochota na przekąskę złapie nas poza domem. Warzywa i owoce można też suszyć w domu przy użyciu specjalnych suszarek lub po prostu w piekarniku. Jednak aby zachowały kolor, smak i cenne składniki odżywcze, trzeba to zrobić umiejętnie. Najpierw dokładnie je myjemy, a następnie kroimy w kawałki o grubości 1-2 cm. Twarde owoce suszymy w około 70°C, potem zmniejszamy do 50°C. Miękkie owoce odwrotnie, układamy na blasze w piekarniku nagrzanym do 40°C, a na zakończenie zwiększamy do 60°C. Warzywa też wymagają różnej temperatury, na przykład lubiane przez dzieci marchewki suszymy w 65°C, a pod koniec podnosimy ją do 70°C.