marchewskowa pasta do kanapek

Marchewkowo-paprykowa pasta do kanapek

Składniki:

  • 1 duża papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ziemniak
  • olej, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • 1/4 szklanki nasion ze słonecznika

Pokrojoną drobno cebulę smażymy w garnku, aż delikatnie się zeszkli. Dobrze umyte warzywa kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do cebuli. Całość chwilę podsmażamy, aby papryka i marchew nabrały koloru, a następnie zalewamy wodą do wysokości warzyw. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy z palnika.

Zblendowane na gładko nasiona słonecznika (jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę oleju) dodajemy do ostudzonych warzyw i miksujemy razem, aż uzyskamy kremową konsystencję. W takiej formie najchętniej zjedzą ją nasze łakomczuchy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.