Sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (uważnie czytajcie skład, aby na pewno kupić twaróg)
  • 100 g (mała paczka) biszkoptów lub herbatników
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • pół szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru

Dno formy (najlepiej tortownicy o średnicy około 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy biszkopty lub herbatniki jeden przy drugim. W tej czynności mogą nam pomóc dzieci, na pewną będą mieć dużo frajdy. Pamiętajmy, aby wcześniej umyły ręce.

Mleko doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ognia wsypujemy żelatynę i dokładnie łączymy z mlekiem aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

Do oddzielnej miski przekładamy twaróg i mieszamy go równie dokładnie ze śmietanką i cukrem pudem.

Do jeszcze ciepłego mleka z żelatyną dodajemy 1-3 łyżki masy serowej i mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy. Na koniec dodajemy całą masę serową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Umyte i pokrojone w nieduże kawałki truskawki (około 2/3 całości) dodajemy do płynnego ciasta i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i chowamy do lodówki na pół godziny, w tym czasie lekko stężeje. Na zakończenie układamy na wierzchu połówki truskawek i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.