Warzywne paluszki z dipem jogurtowym

Warzywne paluszki z dipem jogurtowym

  • 5-8 niedużych, młodych marchewek
  • 2 nieduże kalarepy
  • 1-2 czerwona papryka
  • 300-400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • 1 świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Marchewki, kalarepy i paprykę dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w słupki i układamy na talerzu. Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Po około 10-15 minutach odciskamy nadmiar wody, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno pokrojony koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dip przekładamy do miseczki, a przed podaniem wstawiamy na pół godziny do lodówki.